“𝘑𝘦 𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘱𝘢𝘴 𝘦𝘤𝘩𝘵 𝘩𝘰𝘦 𝘪𝘦𝘵𝘴 𝘪𝘴 𝘢𝘭𝘴 𝘫𝘦 𝘩𝘦𝘵 𝘻𝘦𝘭𝘧 𝘮𝘦𝘦𝘮𝘢𝘢𝘬𝘵”.

Maar je hoeft gelukkig niet alles mee te maken om begrip en medeleven te hebben.

Vandaag is het 12 mei:

💘 de dag dat mijn lief en ik 28 jaar samen zijn
❤️‍🩹 Wereld Fibromyalgie Dag!
💝 en Moederdag.

12 mei is al 28 jaar een mooie datum voor mij, voor ons. Dat deze datum ook staat voor de Wereld Fibromyalgie Dag en dit jaar op Moederdag valt, is wel heel bijzonder!

Het hart met verband ❤️‍🩹 symboliseert de pijn van fibromyalgie en het mooie leven dat ik ondanks heb! De betekenis is een helend hart en past ook in deze context.

Wereld Fibromyalgie Dag
link: ReumaZorg Nederland

Elk jaar op 12 mei is het Wereld Fibromyalgie Dag. Fibromyalgie is een vorm van reuma. Maar er is nog veel onduidelijkheid over deze aandoening. Daarom vragen we vandaag aandacht voor fibromyalgie.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie betekent letterlijk pijn ter hoogte van bindweefsel en spieren. De term beschrijft dus wat er aan de hand is. Fibromyalgie veroorzaakt chronische pijn in je spieren en bindweefsel. De klachten en de ernst ervan kunnen per persoon verschillen en wisselen over de tijd.

Het is niet zichtbaar, voor iedereen anders en de klachten wisselen van dag tot dag.

Ik schreef er een persoonlijke blog over: “wat als je altijd pijn hebt”

Vandaag ruil ik mijn lijfspreuk “Aandacht maakt alles mooier” in voor: “Aandacht maakt alles bekender!”

En daar komt alleen maar goeds van!

Dankjewel voor je aandacht en geniet van deze prachtige zonovergoten zondag, 12 mei! ☀️

🤔 Wat als je altijd pijn hebt?


‘s Morgens moe opstaan met spierpijn alsof je een marathon hebt gelopen zonder voorbereiding, zonder warming up en cooling down.

♾️ Een continue looping van pijnlijke stijfheid, moeheid en grieperig voelen.

Uiteindelijk kreeg ik een burn-out en verloor mijn baan. Ik was 29. Via het UWV heb ik een heel intensief en mooi coaching traject mogen volgen. Een cadeau waar ik tot de dag van vandaag nog altijd de vruchten van pluk! 💝

Alleen de pijn en vermoeidheid bleef. Dat er geen verbetering kwam was zwaar en moeilijk te accepteren als je volop in het leven staat. Een medische oorzaak werd niet gevonden. “Je wil teveel en je bent te perfectionistisch”☝️zei mijn omgeving.

Ik heb nooit geloofd dat je van hard werken, met een goede mindset, burn-out raakt. Het is een combinatie van factoren. Die eeuwige vermoeidheid en dat pijnlijk lichaam brachten mij in moeilijkheden.

Fysio- en andere therapieën hadden weinig of geen effect. Ook het alternatieve circuit had goed aan mij verdient.

Ik wilde graag mijn teken- en schilderkunsten professioneel neerzetten. Een droom die ik nog niet aan durfde te gaan. Ik had een zetje nodig. Dat zetje kwam toen het slecht ging op mijn werk en mijn klachten verergerden.

🎨 Ik schreef me in bij de KvK en in het voorjaar van 2021 opende ik mijn atelier! 👊

Eind dat jaar verhuisden wij van de stad Zwolle naar een klein dorpje in de kop van Overijssel, in een prachtig natuurgebied.🌿

Onze nieuwe huisarts herkende mijn klachten en verwees me door naar de Reumatoloog. In de zomer van 2022 kreeg ik de diagnose fibromyalgie (weke delen reuma). Pijnmedicatie en een revalidatietraject volgden.

Bij Trea van der Cingel heb ik een coaching traject gedaan in haar praktijk Sense Coaching HSP 🦋. Ik kende Trea al langer van haar logopediepraktijk op de school van mijn kinderen. Niet voor niets komen er mensen op je pad en spreek je ze op het juiste moment!

De NOS berichtte deze week: “Gezondheidsraad: fibromyalgie geeft chronische pijn en verdient erkenning”.

Stichting F.E.S. – Fibromyalgie en Samenleving – strijdt hier al jaren voor! En daar wil ik ook aan bijdragen met mijn verhaal.

🎁 Onlangs las ik een post op LinkedIn van Wieteke van Diggele over hoe zij fibromyalgie als een cadeautje ervaart. Dat raakte mij en zette me aan het denken wat het voor mij betekend:

Na de diagnose heb ik mijn grenzen beter leren kennen, durf ik keuzes te maken en werd ik gedwongen langzamer te leven. En het mooie hiervan is dat er ruimte kwam voor kwaliteit en aandacht voor wat écht belangrijk is. En dat zie je ook terug in mijn werk; aandacht maakt alles mooier.🌸

Ook wil ik bewustzijn creëren over de gevolgen en vooroordelen van onbegrepen ziekten en aandoeningen. Het zegt lang niet altijd wat over je (werk) prestaties namelijk. Want hé, ik weet immers waar mijn grenzen liggen en wat ik leveren kan!

“Elk nadeel heb z’n voordeel”.

Een klein cadeautje is fibromyalgie in dit opzicht wel. Voor de rest is het “a pain in the ass” en vaak gewoon ronduit 💩! Vooral je sociale leven lijdt eronder: geen dagje uit of een feestje zonder ziek te worden. En nee, ik bedoel geen kater!🤪 Dus deze feestneus heeft een sociaal leven van likmevestje.👎

Gelukkig hebben we Netflix.😉

Trouwens, heb je weleens van een fibro-bofkont gehoord? Dat ben ik! Met mijn gezin, familie en vrienden die er áltijd voor mij zijn en een helpende hand bieden. 💟

✨️ Inspiration is overrated


Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik ben nooit iemand geweest die inspiratie bewust zocht en wist op deze vraag niet goed antwoord te geven. Sterker nog, ik werd altijd een beetje onzeker van die vraag (imposter syndrome) 🙄.

Tot ik de volgende quote een keer tegen kwam:

“Inspiration is for amateurs. The rest of us just show up and get to work. If you wait around for the clouds to part and a bolt of lightening to strike you in the brain, you are not going to make an awful lot of work. All the best ideas come out of the process; they come out of the work itself.”

– Charels Thomas (Chuck) Close –

Ik vind dit citaat treffend, komisch en tegelijk bevrijdend!

Inspiratie wordt overschat. Het is geweldig als je inspiratie hebt, absoluut, die ervaring heb ik zeker maar inspiratie is geen vereiste om te kunnen beginnen. De betekenis van inspiratie volgens de Van Dale is ‘bezieling’. En bezieling leg je in je werk, dus door te doen!

Wat ik hiermee wil zeggen is:

Als je geen inspiratie hebt, ga er niet op zitten wachten. Wachten legt je lam.

De beste ideeën komen uit het proces voort; uit het werk zelf. Er gebeurd van alles onderweg. Er komen dingen in je op gaandeweg 🚀.. Inspiratie komt dan vanzelf in je workflow.

Begin gewoon. Start ▶️ en gaan met die🍌in 2024!

🥂 proost op een inspirerend nieuw jaar, vol ideeën en verrassingen onderweg✨️

“Inspiration does exist, but if must find you working.”

– Pablo Picasso –

🦔 Mijn laatste schilderij van 2023!

 

Okay, schilderijtje 18 x 13 cm 🤏

Een cadeau voor mijn moeder die 24 december jarig was.

Het kleine formaat, haar lievelingsdier en favoriete kleuren waren de inspiratiebron voor dit projectje💗🦔🍁.
Ze is namelijk gek op alles in het klein (miniatuur) als het maar realistisch en zo detaillistisch mogelijk is.

Dit schilderijtje is dan geen miniatuur, maar in combinatie met het kleinste échte ezeltje dat ik vinden kon, is het toch een heel leuk klein tafereeltje geworden✨️.

Voor herhaling vatbaar dacht ik, dus heb ik nog een paar van deze kleine ezeltjes op voorraad om (als optie) kleine schilderijtjes op af te leveren.

Hartstikke leuk toch👍

🎨 Teckel in opdracht

 

In opdracht van mijn zoon heb ik zijn (en onze) lieveling Pippa geportretteerd. Omdat onze dochter het paardenschilderij heeft gekregen, vond hij dat hij dan ook wel een schilderij van zijn lieveling mocht krijgen. En daar heeft hij gelijk in.

Deze opdracht was natuurlijk fantastisch omdat het model ten alle tijden om mij heen was tijdens het schilderproces.

Op basis van de kleuren in zijn slaapkamer is de achtergrond gebaseerd; ook weer een ‘ton sur ton’ effect, zo mooi!

Dit schilderij is geschilderd op een linnen doek met de afmetingen 40 x 50 cm.

🐾 Op huisbezoek

 

 

Ik was voor aanvang van deze opdracht op bezoek geweest bij de opdrachtgever, om het formaat en de kleurstelling te bespreken.
Van de kleuren op de muren had ik kleurstaaltjes gemaakt als referentie voor de achtergrond van dit schilderij.

Om het kleine formaat van dit (kaninchen) teckeltje te benadrukken, is ze op de onderste helft van het doek gepositioneerd. De achtergrond kreeg daardoor een belangrijke rol.

Het ‘ton sur ton’ effect

Vertaald uit het Frans betekend het letterlijk kleur op kleur:

Je kiest een kleur en laat deze in verschillende kleurtinten, stofsoorten en materialen terugkomen.

Het is al jaren een trend en ik hou daar ook van en gebruik dit principe graag in mijn schilderijen.

Ook in dit schilderij is de ton sur ton kleurstelling gebruikt en is het een portret geworden met een chique uitstraling, rustig en toch spannend.

60 x 50 cm linnen 3D

🌦 Zomervakantie in de regen

Ik kijk naar buiten door het wazige beregende raam, achter de neplavendel in onze gepimpte Kip de Luxe caravan. De regen tikt ritmisch op het dak. Iedereen schuilt in zijn camping-accommodatie. De camping ziet er verlaten uit en de ritsen van de meeste tenten zijn dicht. Sommigen zitten nog onverstoord in de voortent naar het lege veld te kijken, naar de drijfnatte vuurkorven welke de avond tevoren het vuur van deze camping nog deed vlammen. De gezelligheid van alle lampjes, de gitaarriedels in menig voortent op camping Buitenland: een eigenzinnige, creatieve en kleurrijke camping in Drenthe. Helemaal van deze tijd, helemaal hip(pie) en happening.

Wat fijn dat wij een caravannetje hebben denk ik als ik de blubber overal zie die de kindjes meenemen de tenten in. En wat handig als je hond hoog op de poten staat denk ik als ik de buurhonden zie… onze teckel is zo’n beetje de moddermop van de camping. Zo laag op de poten is elke regenplas een zwembad en het looppad een modderbad voor Pip.

Maar als de zon dan weer doorbreekt en de zomerwarmte omhelst je weer dan is het ook gelijk weer goed en verplaatst de inboedel massaal weer naar buiten, om nog geen half uur later weer binnen gehaald te worden, dat dan weer wel…
Het is wat het is en het komt zoals het komt, alles is goed en welkom. Dat ademt deze camping uit en het is daarom heerlijk om hier te zijn, zelfs in de regen!

Deze regenvakantie doet mij denken aan vroeger. In mijn herinneringen waren de zomers in Nederland vaak regenachtig. Dan mochten wij een mooi stuk speelgoed uitzoeken bij De Wit, de grootste speelgoedwinkel van Zwolle. En werd er in de woonkamer gepicknickt onder een echte parasol. Wij gingen niet op vakantie naar het buitenland zoals de meeste kinderen bij ons in de wijk niet naar het buitenland gingen. Het was toen niet raar dat je thuis bleef en als je geluk had dagjes wegging met je ouders. Er waren maar een paar kinderen die ik kende die gingen kamperen met een tent of in een (sta)caravan. Of naar Zuid-Frankrijk gingen in een airco loze, volgepakte auto met rokende ouders achter het stuur. Ik kan me niet herinneren dat ik me ooit zelfs maar had afgevraagd hoe dat zou zijn, of dat ik dat ook zou willen?

Ik logeerde een weekje bij mijn oma in Apeldoorn en soms ook bij mijn grote nicht in Hilversum. De logeerpartijtjes bij mijn oma zijn de mooiste vakantieherinneringen die ik heb als kind. Ik wilde zo graag bij haar zijn, voor altijd! Wij gingen naar de Apenheul, naar paleis Het Loo en altijd een avond naar de Lumido (klank- en lichtfestijn in park Berg & Bos Apeldoorn: aanrader!). En we aten steevast een keer gebakken vierkante aardappelblokjes met appelmoes en alle avonden hopjesvla als toetje. Wat een feest! En wat een fijn gevoel krijg ik van deze herinneringen.

Zucht. Ik kijk naar mijn kinderen en zie hun bezorgde blikken: “we gaan toch niet naar huis he? We blijven toch wel hier ook in de regen?” Ja lieverds, antwoord ik. En stiekem hoop ik maar dat wij er volgende week ook nog zo vrolijk in staan, hopelijk niet meer in de regen.

Een logo

Logo AT77

Wat maakt een goed logo?

“Een goed logo moet tijdloos zijn, eenvoudig, herkenbaar, flexibel en gepast”, zo gezegd door professionals uit dit vakgebied. Met deze kenmerken in gedachten heb ik mijn logo vormgegeven: een hexagon, de zeshoek.

Ik had al een voorliefde voor deze vorm en het is daarom al helemaal leuk om te ontdekken dat deze vorm opvallend vaak voorkomt in de natuur. Het is namelijk efficiënt in ruimte, stabiel en biedt stevigheid. Sneeuw-, water en ijskristallen vormen ook vaak een perfecte zeshoek. Kennelijk heeft de natuur ontdekt dat je met zeshoeken een oppervlak op de meest voordelige manier kan benutten. Zo ook passen wij mensen deze vorm veelvuldig toe in onze samenleving: in de bouw en in de techniek bijvoorbeeld. Denk aan een zeshoekige moer of boutkop, om maar een voorbeeld te noemen.

Daarnaast staat de hexagon in de mythologie symbool voor perfectie, harmonie, gelijkheid, evenwicht en verbinding. En dit zijn de kenmerken die de speerpunten vormen in mijn werk.

Ik vind het een stoere en veelzeggende vorm en de overtuiging was daar, dat dit de basis van mijn logo en huisstijl moest zijn.

En de schildersezel is voor de hand liggend. Tijdloos, herkenbaar en gepast; de schildersezel vertelt direct wat je verwachten kan als je het logo ziet.

Bij gebrek aan het kunnen bedenken van een pakkende naam, is het een mooi getal geworden: 77 👈 mijn geboortejaar.

Zo is mijn logo ontstaan met  alle kenmerken waaraan een goed logo zou moeten voldoen. 👊

Of het een sterk logo is geworden? Dat weet ik niet en eigenlijk kan mij dat ook niet zo heel veel schelen. Ik vind hem prachtig en krachtig als symbool voor mijn werk!

error: Content is protected !!